Informatie en advies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer ondernemers of instellingen investeren in zonnepanelen, zijn er een groot aantal fiscale voordelen waar van gebruik gemaakt kan worden. Er zijn tegemoetkomingen van de Belastingdienst en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland waarmee je een bepaald percentage van je investering kunt aftrekken van je fiscale winst. Bedrijfspanden en agrarische bedrijven lenen zich erg goed voor zonnepanelen, omdat hier grote oppervlakten beschikbaar zijn die vaak pal in de zon staan. Hier kan dus een maximaal rendement worden gehaald en dat betekent uiteraard goede besparingen en een korte terugverdientijd. Hier worden de verschillende tegemoetkomingen besproken waar je als ondernemer of (non-profit) instantie gebruik van kunt maken als je zonnepanelen gaat installeren.

*Zakelijk tip

→ Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor jouw bedrijf te maken. Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale vakspecialisten. En ontdek de mogelijkheden (300+ vakspecialisten)

Een lager btw-tarief

Allereerst iets waar iedereen recht op heeft als ze zonnepanelen aanschaffen en dat is een verlaagd btw-tarief. Wanneer je je zonnepanelen, de bijbehorende apparatuur, de aansluiting en de installatie koopt betaal je gewoon 21 procent btw over alles. Je kunt hier later 15 procent van terugvragen bij de belastingdienst zodat je maar 6 procent btw betaalt en niet 21 procent. Dit geldt over alle uitgaven die je hebt gemaakt voor het aanschaffen en plaatsen van je zonnepanelen.

De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

Omdat zowel ZZP’ers als grote bedrijven in aanmerking komen voor fiscale voordelen is de KIA in het leven geroepen. Dit is een financiële tegemoetkoming van de Belastingdienst die het mogelijk maakt voor kleinere bedrijven om gebruik te maken van deze voordelen. Investeer jij minimaal €2300 in je zonnepanelen, dan kun je hier maximaal 28 procent van terugvragen over je fiscale winst van een bepaald jaar. Heb je in 2018 meer dan €56.643 geïnvesteerd, dan is het bedrag dat je terugkrijgt €15.863. Voor 2017 en 2016 gelden enigszins andere bedragen.

De Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is ook een fiscale aftrekregeling van de Belastingdienst en is bedoeld voor ondernemers die investeren in duurzame energie. Hier zijn echter wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Zo moet je installatie minimaal een capaciteit hebben van 25 kW. Dit is aanzienlijk en vergelijkbaar met ongeveer 100 zonnepanelen. Ook moeten je zonnepanelen voorkomen op de energielijst. Dit is een lijst met bedrijfsmiddelen die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd voor de subsidie. Deze lijst verandert jaarlijks. In 2018 mag je met deze tegemoetkoming 58 procent van je investering aftrekken van je fiscale winst. In andere jaren was dit percentage anders.

 

De Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)

De MIA en de VAMIL worden vaak tegelijkertijd aangevraagd, omdat deze nagenoeg volgens dezelfde richtlijnen van de Belastingdienst werken. Voor beide regelingen kun je een bepaald percentage aftrekken van je fiscale winst als je zonnepanelen plaatst. Voor de MIA is dit maximaal 36 procent en voor de VAMIL is dit maximaal 75 procent. Het verschil is dat de afschrijving voor de VAMIL willekeurig is en je zelf mag bepalen wanneer je deze wilt doen. Voorwaarden zijn onder andere dat je bedrijfsmiddel moet voorkomen op de Milieulijst en dat deze niet tweedehands mag zijn. Je kunt deze twee tegemoetkomingen beide aanvragen, maar je kunt de MIA niet aanvragen als je voor hetzelfde bedrijfsmiddel al een EIA hebt aangevraagd.

De Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)

Als laatste is er de SDE-subsidie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland levert geen fiscaal voordeel, maar wel financiële steun. Je komt hiervoor in aanmerking als je zonnepanelen aanschaft met een capaciteit van meer dan 15 kWp en met een grootgebruikersaansluiting. Je ontvangt deze subsidie over de hoeveelheid energie die je hebt opgebouwd en niet over het geïnvesteerde bedrag zoals bij de andere tegemoetkomingen wel het geval is. De vergoeding verschilt dus per situatie, maar deze wordt berekend door het aantal Wattpiek te vermenigvuldigen met een x aantal werkzame uren. Deze uren worden van tevoren vastgesteld.

Wat kosten zakelijke zonnepanelen?

Aangezien zakelijke zonnepanelen bijna altijd grootschalig worden aangeschaft is het moeilijk te zeggen hoeveel je hier precies voor zal moeten betalen. Je kunt ongeveer uitgaan van €250 per vierkante meter zonnepaneel dat wordt geïnstalleerd. Heeft jouw kantoorgebouw een oppervlak van 100 vierkante meter, dan zal je dus €25.000 kunnen investeren in zonnepanelen. Dit is een groot initieel bedrag, maar je kunt dan direct beginnen met het opwekken van duurzame energie en van de bovenstaande (fiscale) financiële voordelen gebruik maken. Wat betreft de terugverdientijd kun je rekenen op zo’n 10 tot 15 jaar, exclusief bovenstaande regelingen. Deze zal dus naar beneden gaan, omdat je geld terugkrijgt voor je investering. Voor ondernemingen en instanties is dit dus een zeer interessante manier om niet alleen geld te besparen, maar ook een kans om een grote bijdrage te leveren aan een schoner milieu in ons land.

Vergelijk offertes

Zakelijke zonnepanelen zijn niet goedkoop, maar ze zijn de investering meer dan waard. Wil je de exacte prijs achterhalen voor jouw zakelijke zonnepanelen, dan kun je dit hier op onze website via onze vergelijkingstool opvragen. De offertes zijn gratis en je hoeft er geen aankoop voor te doen. Ze kunnen je helpen de volgende stap te nemen en te beginnen met het plannen van jouw zakelijke zonnepanelen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist zakelijke zonnepanelen kopen

*Zakelijk tip → Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor