Informatie en advies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Grote zakelijke gebouwen zijn ideaal voor zonnepanelen. Ze hebben een groot oppervlak dat vele uren in de zon staat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ondernemingen er vaak voor kiezen om zonnepanelen op hun gebouw te plaatsen. Deze initiële investering zal op de lange termijn winst opleveren en natuurlijk is de aanwezigheid van zonnepanelen ook een aanzicht dat het imago van het bedrijf versterkt. Ook kunnen zakelijke klanten na het plaatsen van de panelen gebruik maken van een aantal regelingen waarmee dit initiatief financieel wordt gesteund.

*Zakelijk tip

→ Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor jouw bedrijf te maken. Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale vakspecialisten. En ontdek de mogelijkheden (300+ vakspecialisten)

De kostprijs

Zakelijke zonnepanelen kunnen worden geplaatst op grote kantoorgebouwen, maar ook als ZZP-er kom je hiervoor in aanmerking en kun je ze op je woning laten plaatsen. Gemiddeld kun je uitgaan van een prijs van €250 per vierkante meter voor je zonnepanelen. Dit is inclusief de volledige installatie en btw. Heeft jouw bedrijfspand dus een oppervlakte van 50 vierkante meter, dan zal je gemiddeld €12.500 betalen om hier zonnepanelen op te laten plaatsen. Voor een wat concreter voorbeeld kun je onderstaande tabel raadplegen. Deze geeft de prijzen voor dunne film zonnepanelen (mono- en polykristallijn panelen zijn duurder) in drie verschillende situaties. De bedragen die worden gegeven zijn all-in.

 

Soort installatie Bijzonderheden Gemiddelde prijs
Kleine installatie 3 zonnepanelen plus apparatuur €2000 – €2500
Gemiddelde installatie 6 zonnepanelen plus apparatuur €3000 – €3500
Grote installatie 12 zonnepanelen plus apparatuur €5250 – €5750

 

De terugverdientijd

Het is lastig om de exacte terugverdientijd aan te geven, omdat deze afhankelijk is van factoren zoals het aantal zonne-uren, het soort zonnepanelen, de omvang van de installatie, de richting waarop de zonnepanelen wijzen, de leeftijd van de zonnepanelen en eventuele vervuiling ervan. Over het algemeen en in een gemiddelde situatie zal je je zakelijke zonnepanelen binnen 8 jaar hebben terugverdiend als je jaarlijks minder dan 10.000 kWh gebruikt. Gebruik je meer energie, dan kan je rekenen op een terugverdientijd van maximaal 12 jaar als je dit tussen de 10.001 en 50.000 kWh per jaar houdt. Voor een groter verbruik kun je rekenen op een terugverdientijd van 17 jaar. Deze gegevens zijn gebaseerd op systemen die het gehele verbruik van je bedrijf aankunnen.

Financiële tegemoetkomingen

Als ondernemer zijn er een aantal financiële tegemoetkomingen beschikbaar, voornamelijk in de vorm van een fiscale aftrek.

  • Btw-aftrek: als ondernemer zowel als particulier hoef je over je investering maar 6 procent belasting te betalen. Deze 15 procent kun je aftrekken van de belasting en betreft het volledig geïnvesteerde bedrag.
  • De energie-investeringsaftrek: kom je in aanmerking voor de EIA, dan mag je een bepaald percentage van het investeringsbedrag aftrekken van je fiscale winst. Voor de winst in 2014 en 2015 is dit 41,5 procent, voor 2016 is dit 58 procent, voor 2017 is dit 55 procent en voor de winst van 2018 zal dit 54,5 procent zijn. Hiervoor moet je wel een installatie geplaatst hebben met een vermogen van 25 kW of meer. Deze aftrek komt bovenop de gebruikelijke afschrijving voor je zonnepanelen.
  • De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek: aangezien de EIA alleen voor grote investeringen geldt is er ook een aftrek beschikbaar voor ondernemers die een kleinere investering hebben gedaan. Via de KIA kun je maximaal 28 procent van het investeringsbedrag aftrekken als deze tussen de €2300 en €56.024 bedraagt. Is je investering kleiner, dan heb je geen recht op deze aftrek. Is je investering groter, dan mag je €15.687 aftrekken van het geïnvesteerde bedrag.
  • De MIA/VAMIL: Deze twee worden vaak samen aangevraagd, maar het zijn aparte subsidies. Via de MIA kun je 36 procent aftrekken en via de VAMIL maar liefst een eenmalig bedrag van 75 procent. Hier zijn wel zeer strenge voorwaarden aan verbonden dus het is verstandig deze eerst te lezen voordat je overgaat op de aanvraag. Eén van de voorwaarden is dat je zonnepanelen voorkomen op de Milieulijst van de Belastingdienst en een andere (alleen op de MIA van toepassing) is dat je investering meer dan €2500 moet bedragen.
  • De Stimulering Duurzame Energieproductie: als laatste is er de SDE-subsidie. Deze is beschikbaar voor iedere ondernemer die hernieuwbare energie gaat produceren. Hiervoor bestaan verschillende categorieën en zonne-energie valt hier ook onder. Deze subsidie wordt gegeven over de opgewekte energie en niet over de investering en verschilt per onderneming.

 

Wel of geen zakelijke zonnepanelen kopen?

Als jouw onderneming het geld en de mogelijkheden heeft om zonnepanelen aan te schaffen dan is dit dus in veel gevallen een goed idee. Alleen als je investering minder is dan €2300 dan is er geen financiële tegemoetkoming beschikbaar. Dit zijn 9 vierkante meters zonnepanelen, dus het betreft geen grote installatie. Nadat je de investering hebt gemaakt zal je niet alleen direct beginnen met het opwekken van hernieuwbare energie, je kunt dan ook aardig wat geld aftrekken van de belasting via bovenstaande regelingen. Daarnaast betaal je over de investering geen 21 procent, maar 6 procent belasting. Al met al dus genoeg financiële redenen om zonnepanelen aan te schaffen. Door zonnepanelen te kopen als ondernemer kun je een grote bijdrage leveren aan het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en het verbeteren van het milieu om ons heen. Dat alleen is al reden genoeg om je hier eens in te gaan verdiepen.

 

Vergelijk offertes

Wil je graag in contact gebracht worden met bedrijven die jou zakelijke zonnepanelen kunnen verkopen en een aantal offertes ontvangen voor jouw specifieke situatie? Open dan nu onze vergelijkingstool, vul alle benodigde informatie in en begin met het plannen voor jouw nieuwe zonnepanelen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist zakelijke zonnepanelen kopen

*Zakelijk tip → Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor