Bespaar tot wel 30%  

Zakelijk zonnepanelen subsidie

Veel ondernemers kiezen ervoor om te investeren in hernieuwbare energie en bedrijfspanden en agrarische erven lenen zich erg goed voor het laten plaatsen van zonnepanelen. Deze betrekken vaak grote oppervlakten die veel zon vangen, waardoor het rendement wordt gemaximaliseerd. Daarnaast is het natuurlijk erg goed voor het imago van het bedrijf als deze het voortouw nemen om het milieu in ons land te verbeteren. Het plaatsen van zakelijke zonnepanelen betekent dat er, door de vaak grote omvang, een aanzienlijke investering gemaakt zal moeten worden. Daarna kan er echter direct begonnen worden met terugverdienen. De overheid steunt dit ook met een aantal financiële tegemoetkomingen.

Verlaagd btw-tarief

Ondernemers (en ook particulieren) die investeren in zonnepanelen hebben daar bij de aankoop 21 procent belasting over betaald. Je kunt 15 procent van de belasting die je hebt betaald over het totale geïnvesteerde bedrag terugvragen bij de belastingdienst. Dit is dus voor zowel de installatie zelf als de manuren om deze te installeren.

Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft voor bedrijven en (non-profit) instellingen de SDE-subsidie opgesteld. Dit is bedoeld voor iedereen die zelf hernieuwbare energie gaat produceren en hier valt zonne-energie ook onder. Als jij een installatie wilt aanschaffen die groter is dan 15.000 Wp en hiervoor een zekering in de meterkast laat aansluiten van groter dan 3 keer 80 Ampère, dan krijg je een subsidie over de hoeveelheid energie die je opwekt. Het bedrag dat je ontvangt is dus per onderneming en installatie verschillend. Hoe meer stroom je levert, hoe meer subsidie je ontvangt.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

De KIA is bedoeld voor iedere onderneming die minstens €2300 heeft geïnvesteerd in zonnepanelen. Hier vallen dus kleine installaties ook onder en voor dat bedrag kun je ongeveer 9 vierkante meter zonnepanelen plaatsen. Kom je hiervoor in aanmerking, dan kun je maximaal 28% van het bedrag dat je voor je zonnepanelen hebt betaald aftrekken van je fiscale winst. Investeer je minder dan dat, dan kom je niet voor de KIA in aanmerking. Besluit je meer dan €56.025 te betalen voor je zonnepanelen, dan gelden er andere regels en kun je €15.687 aftrekken van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. Deze bedragen en percentages verschillen enigszins per investeringsjaar.

De Energie-Investeringsaftrek (EIA)

De EIA-subsidie geldt voor grotere installaties van 25 kW of meer en dit komt overeen met zo’n 100 zonnepanelen. Hiervoor komen ook alleen het aantal kW piekvermogen boven de 25 kW in aanmerking. Als jouw zonnepanelen op de energielijst van de Belastingdienst staan, kom je in die gevallen een bepaald percentage van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd aftrekken van je fiscale winst. In 2018 is dit 54,5 procent, maar de voorgaande jaren was dit iets anders.

De Milieu-Investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (VAMIL)

Deze twee subsidies worden vaak in één adem genoemd, maar dit zijn eigenlijk twee aparte subsidieregelingen. De voorwaarden wat betreft de twee zijn echter nagenoeg hetzelfde. Zo moeten je zonnepanelen op de Milieulijst staan en mogen ze niet eerder gebruikt zijn. Voor de MIA geldt dat je investering minimaal €2500 moet zijn geweest en je kan dan 36 procent van het geïnvesteerde bedrag van je fiscale winst aftrekken. De VAMIL geeft je de mogelijkheid om op een willekeurig moment een afschrijving te doen van je fiscale winst. Deze mag niet hoger zijn dan 75 procent. Je kunt in vele gevallen van beide subsidies tegelijkertijd gebruik maken.

De kosten voor zakelijke zonnepanelen

Het is ook niet onbelangrijk om hierbij te vermelden hoeveel je kwijt bent voor zakelijke zonnepanelen. Je kunt rekenen op een gemiddeld bedrag van €250 per vierkante meter. Dit is uiteraard afhankelijk van het soort zonnepanelen dat je kiest en ook van het aantal vierkante meters. Voor een aanzienlijke installatie zal deze prijs naar beneden gaan. In het onderstaande overzicht worden drie situaties geschetst met de daarbij behorende prijzen. Echt grote installaties worden hier niet in genoemd, omdat deze prijzen per situatie te veel af kunnen wijken. De genoemde bedragen zijn inclusief btw, de apparatuur en de installatiekosten. Hier zijn alle bovenstaande tegemoetkomingen nog niet in verrekend.

 

Soort installatie Bijzonderheden Gemiddelde prijs
Kleine installatie 3 zonnepanelen plus apparatuur €2000 – €2500
Gemiddelde installatie 6 zonnepanelen plus apparatuur €3000 – €3500
Grote installatie 12 zonnepanelen plus apparatuur €5250 – €5750

 

De terugverdientijd

De opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van de situatie waarin ze verkeren. Staan ze de juiste richting op, vangen ze veel zonne-uren, zijn ze vervuild, hoeveel zonnepanelen zijn er en welk type panelen zijn dit? Deze en vele andere factoren hebben invloed op de winst. Om die reden zal de terugverdientijd in de ene situatie korter zijn dan in de andere situatie, ook al betreft het exact dezelfde installatie. Hoe dan ook, het is mogelijk een indicatie te geven van de terugverdientijd waarmee je te maken kunt krijgen. Kleine installaties van minder dan 10.000 kWh heb je tussen de 5 en de 8 jaar terugverdiend. Is jouw installatie groter dan 10.000 kWh, maar kleiner dan 50.000 kWh, dan doe je hier gemiddeld 9 tot 12 jaar over. Een grotere installatie heb je binnen 14 tot 17 jaar terugverdiend. Hier moeten alle bovengenoemde subsidies nog van worden afgetrokken, wat betekent dat de terugverdientijd naar beneden zal gaan.

Vergelijk offertes

Ben jij een ondernemer en geïnteresseerd in zakelijke zonnepanelen? Wij kunnen je alvast een aantal offertes opsturen op maat gemaakt voor jouw situatie. Dit doe je door via onze vergelijkingstool je gegevens aan ons door te geven. Wij brengen je dan in contact met een aantal regionale en betrouwbare leveranciers van zonnepanelen.