Informatie en advies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je een ZZP-bedrijf hebt kom je in aanmerking voor een aantal zakelijke regelingen. Sommige van deze regelingen zijn erg handig, ook al werk je alleen. De Belastingdienst en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland proberen ondernemers aan te moedigen tot het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Hier hebben ze dan ook een aantal tegemoetkomingen voor in het leven geroepen. En ondanks het feit dat zonnepanelen vaak in grote schaal door grote ondernemingen en agrarische bedrijven worden aangeschaft, kunnen ook ZZP’ers hier hun voordeel uit halen. Hier vind je informatie over de mogelijkheden als je zakelijke zonnepanelen op een kleine schaal aanschaft.

*Zakelijk tip

→ Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor jouw bedrijf te maken. Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale vakspecialisten. En ontdek de mogelijkheden (300+ vakspecialisten)

Roerende of onroerende zaken

De allereerste vraag die voor ZZP’ers van belang is, is of de zonnepanelen worden gezien als roerende of onroerende zaken. Roerende zaken zijn objecten die makkelijk te verplaatsen zijn en roerende zaken zitten vast aan het gebouw. In de meeste gevallen worden zonnepanelen gezien als roerende zaken, omdat ze simpelweg met schroeven zijn bevestigd. Je maakt ze dus gemakkelijk los. Dit is echter belangrijk, want in beide gevallen zijn er andere regels van kracht.

De zonnepanelen zijn onroerend

Wanneer de zonnepanelen als onroerend worden geclassificeerd dan kun je geen gebruik maken van de tegemoetkomingen van de Belastingdienst en de Overheid. Dat komt doordat de zonnepanelen dan als onderdeel van de woning of het gebouw worden gezien. Het betekent echter niet dat je niet van andere financiële voordelen gebruik kunt maken.

  • Lager btw-tarief: iedereen die zonnepanelen aanschaft komt in aanmerking voor een lager btw-tarief. In plaats van 21 procent betaal je dan maar 6 procent belasting. Dit kun je indienen bij de belastingdienst nadat je de zonnepanelen hebt aangeschaft en geldt voor de installatiekosten zowel als voor de apparaten zelf.
  • Hypotheek: voor het laten plaatsen van zonnepanelen kun je in aanmerking komen voor een hypotheekrenteaftrek.
  • Belasting: schaf je zonnepanelen aan, dan kun je vaak ook besparen op de box-3-heffing.
  • Andere mogelijkheden: afhankelijk van jouw persoonlijke situatie kan het zijn dat je nog voor andere financiële voordelen in aanmerking komt. Dit kun je het beste bespreken met je financiële adviseur.

 

De zonnepanelen zijn roerend

In de meeste gevallen worden de zonnepanelen echter als roerende goederen gezien. In dat geval wordt er gekeken naar het percentage van de opgewekte energie die naar zakelijk gebruik gaat. Aangezien ZZP’ers vaak vanuit hun eigen huis werken zal een groot gedeelte van de energie ook privé worden gebruikt. Op basis hiervan wordt bepaald of je de zonnepanelen zakelijk mag wegschrijven of dat je ze toch op je eigen naam moet zetten.

  • Je gebruikt minder dan 10 procent van de opgewekte zonne-energie zakelijk: in dit geval ben je verplicht om de zonnepanelen weg te schrijven als privé en mag je ze niet op de zaak zetten.
  • Je gebruikt meer dan 90 procent van de opgewekte zonne-energie zakelijk: in dit geval ben je verplicht de zonnepanelen op naam van je bedrijf te zetten.
  • Je zit er tussenin: als je meer dan 10 procent en minder dan 90 procent van de opgewekte energie zakelijk gebruikt dan mag je zelf kiezen waaronder je de zonnepanelen wilt wegschrijven.

 

Zonnepanelen privé

In de praktijk blijkt dat het erg lastig is voor ZZP’ers om meer dan 10 procent van de zonne-energie te gebruiken voor het bedrijf. Lukt je dit niet, dan zal je ze dus privé moeten aanschaffen. Je komt dan in aanmerking voor twee financiële tegemoetkomingen.

  • Lager btw-tarief: ook particulieren kunnen voor de zonnepanelen een aanvraag doen bij de belastingdienst. Je kunt dan 15 procent van de btw terugkrijgen over alle uitgaven omtrent de aanschaf en installatie van de zonnepanelen.
  • Zakelijke kWh: de kWh die je zakelijk gebruikt kun je tegen een gangbare prijs aftrekken van de winst.

 

Zonnepanelen zakelijk

Is het mogelijk je zonnepanelen zakelijk aan te schaffen, dan heb je als ZZP’er het meeste voordeel. Je kunt dan namelijk de volgende hulp verwachten:

  • Lager btw-tarief: ook als je je zonnepanelen zakelijk aanschaft mag je bij de belastingdienst een aangifte doen. Je krijgt dan 15 procent van de btw die je hebt betaald over zowel de apparatuur als de installatie terug.
  • De KIA: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is geldig voor iedereen die een kleine installatie aanschaft en hier minimaal €2300 voor heeft betaald. Je kunt dan maximaal 28 procent van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van je fiscale winst.
  • Andere opties: daarnaast zijn er nog enkele opties wat betreft bijtellingen en afschrijven van de investeringskosten. Deze kun je het beste met je financieel adviseur of direct met de belastingdienst bespreken.

 

Wat is de beste optie?

Voor ZZP’ers zijn minder tegemoetkomingen beschikbaar dan voor grote bedrijven. Als het mogelijk is om de zonnepanelen zakelijk aan te schaffen dan levert dat het meeste financiële voordeel op. De belastingdienst is echter wel erg streng en je zal moeten kunnen bewijzen dat je zeker 10 procent van de opgewekte energie gebruikt voor je bedrijf. Wil je de accu van je auto opladen en dat indienen, bijvoorbeeld, dan kun je dit niet ’s avonds doen omdat er dan geen zonne-energie wordt gegenereerd.

Vergelijk offertes

Ben jij een ZZP’er en wil jij graag investeren in zakelijke zonnepanelen? Dan zal je eigenhandig het gebruik van hernieuwbare energie in Nederland verhogen. Je kunt hier via onze website een aantal offertes opvragen voor jouw specifieke situatie. Door je gegevens in te vullen in onze vergelijkingstool zal je deze snel ontvangen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist zakelijke zonnepanelen kopen

*Zakelijk tip → Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor