Informatie en advies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Ben je benieuwd hoe je als ondernemer altijd kan besparen? Dit is immers de droom van ieder bedrijf. Zeker in tijden dat er een economische crisis is, zoals nu met corona, zoeken we zoveel mogelijk om het hoofd boven water te houden. Een grote kostenpost hierbij is de energierekening. Ondanks dat er veel aanpassingen zijn op het werk, gebruiken we immers wel energie. Zakelijke zonnepanelen kunnen dan van pas komen. Met deze panelen breng je jouw energierekening naar een minimum, waardoor je weer ruimte over hebt voor andere zaken. Ontdek daarom snel wat deze panelen voor jou kunnen betekenen en begin met het maken van een investering.

*Zakelijk tip

→ Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor jouw bedrijf te maken. Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale vakspecialisten. En ontdek de mogelijkheden (300+ vakspecialisten)

Profiteren van extra regelingen tijdens corona

Zakelijke zonnepanelen kosten jouw onderneming in eerste instantie vrij veel geld. Het is daarom een afweging die je moet maken, voordat je de aankoop gaat doen. Echter kun je met deze panelen vaak ook profiteren van verschillende regelingen, die niet kunnen wanneer je de panelen particulier aanschaft. Als kleine ondernemer kun je met een kleine set dus al een grote besparing maken. Het is daarom goed om te bekijken of je in aanmerking komt voor de volgende fiscale voordelen:

  • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
  • Energie-Investeringsaftrek
  • BTW-aftrek

Hoge bedragen terugkrijgen met de kleinschaligheidsaftrek

Als je gebruik wilt maken van de kleinschaligheidsaftrek bij zakelijke zonnepanelen in tijden van de coronacrisis, dan moet je er rekening mee houden dat je een minimaal bedrag van 2300 euro uitgeeft. Je moet dus een set van een aantal zonnepanelen op het dak hebben liggen om er iets van terug te krijgen, maar dan heb je ook de mogelijkheid om jouw hoofd boven water te houden wanneer andere bedrijven moeite hebben. Tot 56.000 euro krijg je bijvoorbeeld 28 procent van jouw investering terug. Een hoger bedrag levert jou zelfs meer dan 15.000 euro op. Hierdoor heb je een deel van de panelen al terugverdiend, zonder dat je hiervoor eerst besparingen op jouw energierekening hoeft te krijgen. Naast de kleinschaligheidsaftrek heb je ook nog te maken met een belastingvoordeel van 6 procent bij een BV. Een eenmanszak of VOF levert zelfs 12 procent op. Zeker voor eenmanszaken kan dit de redder in nood zijn.

Bedrijven die grote investeringen kunnen maken worden beloond

Dit is echter niet de enige regeling waar je gebruik van kunt maken tijdens corona. Zakelijke zonnepanelen op jouw dak leggen geeft jou namelijk ook de mogelijkheid om naar de Energie-Investeringsaftrek te kijken. Deze wordt ook wel EIA genoemd. Met deze fiscale aftrek kun je profiteren tot wel 58 procent aftrek van de aankoopprijs. Bij een BV komt het neer op bedragen tussen de 11,6 en 14,5 procent en bij een VOF of eenmanszaak loopt deze zelfs op tot 30 procent. Maar hier zit wel een addertje onder het gras. Je moet namelijk veel kunnen investeren wil je hiervoor in aanmerking komen.

De zakelijke zonnepanelen aanschaffen in tijden van corona is daarmee een risicovolle beslissing. Je moet er namelijk voor zorgen dat de gehele installatie minimaal 25 kW bevat, zodat je deze aftrek mag aanvragen. Dit komt neer op ongeveer 100 zonnepanelen. Hiervoor moeten dus aardig wat kosten worden neergeteld. Wanneer je deze investering kunt maken, kun je er wel voor zorgen dat je jouw geld via deze regeling terugkrijgt.

Goed doen voor het milieu wordt beloond

Er zijn daarbij ook nog twee verschillende subsidies die met het milieu te maken hebben, welke nu met corona extra beloond worden doordat de lucht schoner wordt. Als je asbest op het dak hebt, is het zaak om dit eraf te gaan halen. Doordat ook dit geld kost, kun je hierbij aanspraak maken op de Milieu Investeringsaftrek en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen. De eerste aftrek geeft jou 36 procent, terwijl de laatste jou zelfs een besparing van 75 procent op kan leveren. Deze subsidies zijn echter niet zomaar te verkrijgen. Er zitten strenge voorwaarden aan verbonden. Voordat je een aanvraag hiervoor wilt gaan doen, moet je dus goed bekijken of je aan de voorwaarden voldoet of wat er nog veranderen moet om ervoor in aanmerking te komen.

De BTW terugkrijgen van jouw aankoop

Als laatste nog de BTW-aangifte. Deze aangifte is een verplicht onderdeel van ieder bedrijf, omdat dit ook over de winsten gaat die behaald worden. Echter kun je hier na het maken van een investering ook de BTW van terugkrijgen. Je krijgt dus 21 procent terug bij de eerste aangifte na de aankoop van de zakelijke zonnepanelen. Het is een flink bedrag dat je in een keer terug zou kunnen krijgen. Daarom is er ook besloten om dit voor particulieren ook in te schakelen. Zo kan iedereen gestimuleerd worden om de panelen aan te schaffen en de energierekeningen lager te krijgen. Vooral deze regeling kan een aantrekkelijke keuze zijn. Als je deze combineert met een van de andere aftrekposten zorg je ervoor dat de terugverdientijd van de zonnepanelen zelfs sterk gaat dalen.

De kosten van zonnepanelen op een rij

Dan is het nog goed om naar de kosten van zakelijke zonnepanelen te gaan kijken. Je wilt immers wel weten wat er mogelijk is en aan welke kosten je moet gaan denken. Onderstaand tabel geeft jou een kort inzicht in de kosten, zodat je verder kunt gaan rekenen naar jouw eigen situatie.

Type installatie Gemiddelde prijs incl. omvormer en installatie
Klein: 3 zonnepanelen 2150 tot 2350 euro
Gemiddeld: 6 zonnepanelen 3100 tot 3250 euro
Groot: 12 zonnepanelen 5500 tot 5750 euro

Je moet er bij bovenstaande tabel wel rekening mee houden dat de gemiddelde prijs is berekend op basis van dunne film zonnepanelen. Dit zijn de goedkoopste panelen op de markt en leveren over het algemeen ook het laagste rendement op. Wanneer je naar mono- of polykristallijn gaat kijken kun je dus hogere bedragen verwachten.

Krijg jouw fiscale voordelen met nieuwe zonnepanelen

Nieuwsgierig geworden naar zakelijke zonnepanelen en wil je direct gebruik maken van de fiscale voordelen met jouw bedrijf? Vul dan direct jouw gegevens in en ontdek wat bedrijven bij jou in de omgeving vragen voor een set zonnepanelen. De prijsopgaven worden opgebouwd uit het aantal zonnepanelen, de arbeidskosten van het bedrijf en de voorrijkosten. Zo zie je in een oogopslag wat je kwijt gaat zijn en kun je de beste oplossing voor jouw bedrijf vinden. Afhankelijk van jouw budget kun je er dan voor kiezen om meer of minder zonnepanelen aan te schaffen, zodat je jouw energierekening zo laag mogelijk kunt houden. Wacht echter niet te lang, want voordat je het weet zijn de subsidieregelingen weer veranderd.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist zakelijke zonnepanelen kopen

*Zakelijk tip → Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor