Informatie en advies
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Bedrijven en soms ook (non-profit) instellingen komen in aanmerking voor een zakelijke regeling wat betreft hun zonnepanelen. Dit houdt voornamelijk in dat er een aantal tegemoetkomingen beschikbaar komen die door de Belastingdienst en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland zijn opgesteld. Deze initiatieven hebben voornamelijk betrekking op belastingaftrek die je in kunt dienen als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Ook is er een regeling die wordt berekend over de hoeveelheid energie die je opwekt. Veel van deze initiatieven betrekken grote installaties, maar ZZP’ers hebben hier ook recht op. Bij hen is het echter de vraag of het beter is om de zonnepanelen zakelijk of privé aan te schaffen.

*Zakelijk tip

→ Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor jouw bedrijf te maken. Ontvang gratis en vrijlbijvend tot 4 offertes van lokale vakspecialisten. En ontdek de mogelijkheden (300+ vakspecialisten)

Roerende of onroerende zonnepanelen?

De eerste vraag die ZZP’ers zich moeten afvragen is of de zonnepanelen onder roerende of onroerende goederen vallen. Roerende zaken zijn verplaatsbare objecten en onroerende zaken zijn niet verplaatsbare objecten. In de praktijk vallen zonnepanelen vaak onder roerende zaken, omdat deze gemakkelijk te verwijderen zijn. Zonnepanelen worden met schroeven op het dak bevestigd en deze demonteer je eigenlijk probleemloos. Voor beide gevallen zijn er echter andere regels.

De zonnepanelen zijn roerend

Wanneer de zonnepanelen roerend zijn, zijn er drie mogelijkheden en deze zijn afhankelijk van welk percentage van de opgewekte energie waar naartoe gaat. Gebruik je meer dan 90 procent van de zonne-energie voor het bedrijf, dan zullen deze verplicht op naam van de zaak gezet moeten worden. Andersom, als je minder dan 10 procent zakelijk gebruikt moet je de zonnepanelen privé wegschrijven. Zit je hier tussenin, dan mag je zelf kiezen op welke naam je de zonnepanelen wilt zetten.

  • Privé: als je besluit je zonnepanelen op je eigen naam te zetten (of je gebruikt minder dan 10 procent voor de zaak), dan mag je het aantal kWh zonne-energie die je zakelijk hebt gebruikt aftrekken van de fiscale winst. Dit wordt dan gedaan via een bepaalde prijs per kWh. Je komt dan ook in aanmerking voor een btw-reductie van 15 procent. Deze kun je na de aanschaf indienen bij de belastingdienst en geldt over het totaal geïnvesteerde bedrag.
  • Zakelijk: wanneer je besluit de zonnepanelen op naam van de zaak te zetten (of je gebruikt meer dan 90 procent van de zonne-energie zakelijk), dan heb je meerdere mogelijkheden. Allereerst kun je ook 15 procent btw-aftrek indienen bij de belastingdienst. Daarnaast kom je in aanmerking voor de KIA (kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) waarmee je maximaal 28 procent van het geïnvesteerde bedrag kunt aftrekken van je fiscale winst.

 

De zonnepanelen zijn onroerend

Als de zonnepanelen onroerend zijn, dan is het allemaal wat ingewikkelder. Ze maken dan deel uit van de woning. Dit betekent dat je mogelijk in aanmerking komt voor een hypotheekrenteaftrek of je kunt door middel van de box-3 heffing nog besparen. Als je woning gedeeltelijk op naam van je bedrijf staat, kan het mogelijk zijn dat er nog meer financiële tegemoetkomingen beschikbaar zijn. In dit geval kun je echter het beste contact zoeken met een financieel adviseur.

Zonnepanelen zakelijk of privé?

Als het voor jouw ZZP-bedrijf mogelijk is om de zonnepanelen zakelijk aan te schaffen, dan is dit de beste optie. Je krijgt dan zowel het verlaagde btw-tarief als de mogelijkheid een bedrag te ontvangen via de KIA-regeling. Moeten ze privé worden geplaatst, dan zal je hier uiteindelijk meer geld voor kwijt zijn. Vraag jezelf wel goed af of je zakelijk wel 10 procent van alle opgewekte energie kunt gebruiken. Werk je van thuis in een kantoor, dan zal dat erg moeilijk worden en de belastingdienst is in alle gevallen ook erg kritisch. Als je bijvoorbeeld de accu van de elektrische auto van de zaak wilt opladen met zonne-energie, dan moet je dit theoretisch overdag doen, omdat ’s avonds geen energie wordt opgewekt. Omdat de meeste mensen overdag weg zijn, is dit niet voor iedereen een mogelijkheid. Dit voorbeeld, en andere twijfelachtige situaties, leert dat ZZP’ers in de praktijk vaak problemen hebben om deze 10 procent te bereiken.

Zakelijke panelen voor grotere bedrijven

Heb je geen ZZP-bedrijf, maar een grotere zaak, dan is het vaak ietsje anders. Deze kunnen eigenlijk altijd de zonnepanelen op naam van de zaak zetten, wat direct de beste keuze is. Je komt dan automatisch in aanmerking voor de KIA, maar er zijn voor grotere installaties een aantal extra tegemoetkomingen. De installatie moet hier dan wel echt groot voor zijn en tientallen zonnepanelen betrekken. Dit zijn dan vaak bedrijven met grote kantoren of panden met een flink dakoppervlak. Agrarische bedrijven maken hier ook veel gebruik van en laten zonnepanelen op hun land zetten. Voor alle bedrijven, groot en klein, geldt eigenlijk hetzelfde: is het mogelijk de zonnepanelen zakelijk aan te schaffen dan is dit financieel de beste optie. Natuurlijk is het aanschaffen van zonnepanelen in alle gevallen een goed idee. Je doet dan zelf een belangrijke bijdrage aan het gebruiken van hernieuwbare energie en je helpt het milieu om ons heen te verbeteren.

Vergelijk offertes

Zou je graag willen weten hoeveel jij zou moeten betalen voor jouw zakelijke of private zonnepanelen? Dan kun je via onze website aan een aantal offertes komen van leveranciers uit jouw omgeving. Via de gratis en vrijblijvende vergelijkingstool vul je de gewenste gegevens in en de informatie zal snel jouw kant op gestuurd worden.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Laatste nieuws

Checklist zakelijke zonnepanelen kopen

*Zakelijk tip → Er zijn subsidies beschikbaar om het nog aantrekkelijk voor